• 16 April - Wat een dag!!

• Wat een dag!!

Door Corona-ellende was de zaalcompetitie na één wedstrijd voortijdig beëindigd. En toen korfballen weer mogelijk werd schotelde het KNKV ons een programma voor met beslissingswedstrijden aan het slot van die competitie. Een noodgreep die goed uitpakte, want op het einde waren er voor KOAG maar liefst vijf ploegen die een extra tweeluik voor de boeg hadden. KOAG 1 moest het opnemen tegen Oranje Wit 1. KOAG 3 en TOP (A) 3 stonden tegenover elkaar. KOAG 4 had Valto 3 als tegenstander. KOAG A1 speelde tegen Avanti A2 en KOAG B1 moest de degens kruisen met Maassluis B1.

Op 9 april leken twee gelijke spelen en een minieme nederlaag op een zeer spannend slot uit te draaien. KOAG A1 at Avanti met huid en haar op (30-17), terwijl KOAG 4 weinig had in te brengen tegen Valto (12-23). Maar de andere drie.. dat kon nagelbijtend spannend worden. Vastbesloten om alle thuiswedstrijden fotografisch vast te leggen zat ik bewapend met camera, twee telelenzen, drie batterijen, twee opladers en een lege geheugenkaart klaar.

KOAG A1 speelde als enigste een uitwedstrijd en alhoewel de uitslag lager uitviel dan een week eerder, kon er geen misverstand over bestaan wie de sterkste was. Met zes doelpunten verschil won A1 met 17-11.

Als eerste team in Krimpen moest KOAG 4 het spits afbijten. En het was duidelijk dat Valto ook deze wedstrijd aan het langste eind zou trekken. Maar het ging een stuk moeizamer dan vorige week. Met name verdedigend in het vak met Bas, Cores, Leanne en Renee waren er veel verdedigende intercepties. Niettemin was Valto de verdiende winnaar.

KOAG 3 speelde een week eerder tegen TOP (A) 3 met 16-16 gelijk. De hoop op een positief resultaat moest men al snel laten varen. TOP (A) speelde rustig en geconcentreerd en had een goede rebound, waardoor lange aanvallen konden worden gespeeld. Met twee scherp schietende heren was de wedstrijd (helaas) eigenlijk al na één helft gespeeld (10-18).

KOAG B1 had op 9 april ook met 16-16 gelijk gespeeld. Dus een spannende wedstrijd lag in het verschiet. Maar wat een vreemde wedstrijd was dit! KOAG rolde Maassluis op; in de eerste helft. Waren het de zenuwen van Maassluis, of speelde KOAG zo goed? Joshua speelde met zijn tegenstander en als Joshua niet raak prikte was het Alec wel, die met de vrije ruimte wel raad wist. De tussenstand was op een bepaald moment 9-1. Maar daarna legde Maassluis de schroom van zich af en begon mee te scoren. En daar raakte KOAG door van slag. Rommelige aanvallen volgden elkaar op, waarin regelmatig de schotklok afging. En langzaam maar zeker kwam Maassluis dichterbij. Het geluk van KOAG was dat er af en toe nog een doelpunt viel aan Krimpense zijde. Daardoor was de tijd te kort voor Maassluis om de opgelopen achterstand uit de 1e helft nog in te halen: 15-13.

Hierna werden de kampioenen gehuldigd. D2 en A1 werden door Arnold in het zonnetje gezet. Van alle thuiswedstrijden en huldiging heb ik foto’s gemaakt en kun je hier bekijken.

KOAG 1 had op het nippertje verloren van Oranje Wit in Dordrecht. Met 25-24 bleef de winst in Dordrecht. Dat hield in dat KOAG met meer dan één doelpunt verschil moest winnen in eigen huis om minimaal een verlenging af te dwingen. Mees Oppe, één van de kwelgeesten van de Krimpense ploeg in de heenwedstrijd, had zijn wedstrijd met het Nederlands team (< 19 jaar) in Tsjechië afgezegd om in Krimpen aanwezig te zijn. De wedstrijd stond onder leiding van Remon Landwier, die in het verleden nog wedstrijden in de Korfballeague heeft gefloten. Met zijn aanstelling onderstreepte het KNKV het belang van deze wedstrijd. Het verloop van deze wedstrijd liet eigenlijk zien dat wedstrijden op dit niveau eigenlijk niet meer in je eentje gefloten kunnen worden. De belangen zijn te groot en er gebeurt te veel. Hij bleef zeker overeind (en dat is knap), maar Peter en hij waren zeker geen vriendjes. De passeerbewegingen door Peter werden door hem afgefloten voor aanvallende fouten, terwijl er wel zeker argumenten waren om de verdediger te bestraffen. Het is een ‘bekend trucje’ van verdedigers om op het laatste moment in de baan van de aanvaller te stappen zodat een botsing onvermijdelijk is. Al snel kreeg Peter door commentaar een gele kaart en dat leidde ertoe dat Peter in het verloop van de wedstrijd veel meer vanuit de korf moest gaan korfballen.

Het begin was voor de ploeg uit Dordrecht, maar kon niet doordrukken tot vier punten verschil. Drie was in de wedstrijd het maximale verschil. KOAG kwam al snel gelijk en zocht de rust op met een 11-10 voorsprong. KOAG-aanvoerder Ruben Vermeer nam zijn ploeg bij de hand en was overal: scoren, rebounden en anderen stimuleren. Een echt voorbeeld! In de tweede helft nam KOAG het initiatief, maar ook zij konden geen gat slaan van vier doelpunten. Oranje Wit counterde (o.a. doordat de invallende heer direct zijn stempel drukte op de wedstrijd) en nam de wedstrijd over. Het leek erop dat Oranje Wit zou profiteren, maar KOAG bleek een taaie prooi. Mees Oppe werd redelijk onder controle gehouden door Rein, met ondersteuning van zijn vakgenoten. En KOAG sloop weer dichterbij en ging erover heen: 20-19. En dat betekende een verlenging van vijf minuten.

En in die verlenging was KOAG de baas. Ruben nam zijn verantwoordelijkheid en leek wel ijs in zijn aderen te hebben. Strafworpen die, als ze gemist worden, direct funest kunnen worden, werden ijskoud gescoord. Ook als ze overgenomen moeten worden, omdat er een time-out werd gemist. Oranje Wit scoorde nog twee wanhoopspogingen maar het verschil was gemaakt: 24-21. Naar de Overgangsklasse volgend jaar!

Foto’s van deze wedstrijd kun je hier bekijken.

Al met al een terechte overwinning, vind ik. En een collectieve overwinning. Oranje Wit was voor de scores teveel afhankelijk van enkele puntspelers, terwijl bij KOAG over alle schijven werd gescoord. Waarbij ik Ruben nog eens extra in het zonnetje wil zetten, want hij nam de ploeg bij de hand wanneer het nodig was. En de mentaliteit was om door een ringetje te halen. Chapeau!!