• Aanfluiting

 • De laatste keer dat ik iets schreef was halverwege juni vorig seizoen. De competitie was nog niet klaar. Er was reden genoeg om nog iets te publiceren, maar ik was korfbalmoe. Bovendien verdient de inhoud wat ik wilde zeggen meer aandacht, dan het stukje op dat moment zou krijgen en dat verdienen de hoofdrolspelers.

 •  Aanfluiting… Je kent misschien wel de reclame geschikt/ongeschikt. Zet bij het lezen dan zelf die checkbox erachter: aanfluiting ja/nee.

 • Naarmate het einde van het seizoen naderde, werd het steeds lastiger om scheidsrechters op wedstrijden te krijgen. Aangewezen personen kwamen gewoon niet opdagen. Uiterst irritant. Een van de reddende engelen was Stach, die actief meedacht en zijn zus Jinthe en Rosita en andere spelers van KOAG 5 wist te overtuigen om die wedstrijden voor hun rekening te nemen. Thx Stach, Jinthe, Rosita en anderen. Een van de laatste wedstrijden was een wedstrijd van KOAG 5 zelf. Op een woensdagavond… Een inhaalwedstrijd. En niemand, maar dan ook niemand wilde deze wedstrijd fluiten. Op een woensdagavond, terwijl de competitie voor iedereen was afgelopen. Pas op het allerlaatste moment sprong Bas in. Thx Bas! We moeten het wel samen doen. Ik vind het lastig om S5 nu te vragen om in te springen, terwijl ze ervaren dat dit voor hen zelf kennelijk minder vanzelfsprekend is.    

  Dat maakt een mooi bruggetje van het vorige naar het huidige seizoen. Ik had al aangegeven dat we het zaalseizoen hebben afgesloten met een boete van EURO 363,- en voor KOAG 2 en KOAG 3 een wedstrijdpunt in mindering bij de start van het nieuwe zaalseizoen. Dat was nog relatief beperkt, omdat we toen nog een halve competitie draaiden als gevolg van Corona. Op het veld was dus te voorzien dat de negatieve impact groter zou zijn. En lang zag het ernaar uit dat de boete torenhoog zou zijn en dat er maar liefst vier ploegen zouden zijn met minpunten. Dankzij de inzet van Robert, die zijn betrokkenheid bij A1 hoog in het vaandel had en Martin is die boete iets lager uitgevallen. Een verplichting van 54 wedstrijden, waarvan we er 23 gefloten hebben leverde een boete op van EURO 937,75. En is het aantal minpunten tot drie beperkt gebleven, waardoor A1 zonder puntverlies dit veldseizoen kon beginnen. Bedankt Robert, Martin!

  De stand na drie wedstrijden voor de teams met puntenmindering is:

 • Ik hoop dat aan het einde van dit veldseizoen puntenaftrek niet cruciaal gaat zijn.

    

  Voor komend seizoen zijn de uitdagingen minstens net zo groot:

  -          Het feit dat S1 gepromoveerd is naar een hogere klasse, waar een scheidsrechterskoppel fluit, houdt ook in dat het aantal verplichte wedstrijden stijgt.

  -          Het succes van Mark en Leanne met hulp van vele anderen bij de allerkleinsten heeft ervoor gezorgd dat er veel meer teams zijn in de E/F-categorie, die ook bemenst moeten worden met een scheidsrechter. Dat houdt in dat er meer wedstrijden gefloten moet worden.

  -          Een Lockdown ligt (gelukkig) niet voor de hand. Maar dat houdt wel in dat er geen vermindering van de verplichting in het verschiet ligt

  -          We niet in staat blijken te zijn om te groeien in het aantal seniorenleden. In feite zijn we een club met een waterhoofd. Er zijn niet veel clubs waar vier van de vijf seniorenteams in het wedstrijdkorfbal spelen.

  Voor het komende veldseizoen moeten we 59 wedstrijden fluiten. Dat kunnen er nog meer worden als A1 en B1 ver komen in de bekercompetitie. Om punten in mindering te voorkomen moeten we minimaal 36 wedstrijden fluiten. Tot nu toe staan we op 2.

  Positief is dat Bas en Thomas toegezegd hebben om af en toe wedstrijden te gaan fluiten. Ikzelf ga een beoordelaarscursus doen en daarna scheidsrechters beoordelen bij andere verenigingen. En Peter blijft beoordelen en heeft wat meer tijd na de verhuizing naar Capelle.

  Feitelijk zijn alle redenen hierboven zaken om blij mee, of trots op te zijn. Maar het gevolg vergt van ons allemaal een stapje extra. Noem het solidariteit. Ik krijg steeds vaker de indruk dat persoonlijke belangen de belangen van de club in de weg staan. Ik had de hoop dat de goede sfeer in S5 en A2 zo besmettelijk zou zijn dat een extra team tot de mogelijkheden zou behoren. Helaas is dat niet gelukt. Als ik dan weer teruggrijp naar de laatste wedstrijd van het vorige seizoen, dan hoop ik maar dat dit niet de belangrijkste reden is. Maar helpen doet het niet.

   

  Tot ziens binnen en langs de lijn,

   

  Hanko