• Competitie 2.0

 • In het seizoen 2025/2026 gaat er veel veranderen. Zo gaat de vertrouwde indeling in teams helemaal weg. A1, F3, C2, E4…. Deze teams bestaan straks niet meer. Er wordt nagedacht om ook voor de E-teams straks ook met een zgn. SUPERSPELER te spelen; dat is nu alleen maar bij de F. En ook de zaalcompetitie wordt een competitie in twee delen, door kleinere poules te maken. De meeste veranderingen gaan gelden voor de Wedstrijdsecretaris (Henriette/Piet) en de TC. Zij moeten namelijk rekening houden met de teamindeling. Maar ook de coaches en scheidsrechters krijgen te maken met deze veranderingen. Want de KNKV-app wordt aangepast om te helpen bij deze grote verandering. En dan moet je wel weten hoe de KNKV-app werkt en hoe je deze moet invullen.

  Competitie 2.0 voortgang: Op deze URL publiceert het KNKV de veranderingen en staan er ook filmpjes die een indruk geven wat er op ons afkomt. Als je meer wilt weten wat er gaat veranderen kijk dan goed op deze site rond. Filmpjes over poule- of teamindeling in het Breedtekorfbal of Wedstrijdkorfbal kun je hier terugvinden. Maar ook een samenvatting van die veranderingen is hier te downloaden.

  Om in 2025/2026 goed van start te kunnen gaan, gaat het KNKV in 2024/2025 al nieuwe eisen stellen aan de speelgerechtigheid. Wanneer mag iemand in een bepaald team? Het is b.v. niet eerlijk om een 10-jarige in hetzelfde team te hebben als iemand die net pas begint.

  Het lijkt nog een tijd te duren, maar het gaat sneller dan je denkt. Competitie 2.0 draait om drie uitgangspunten:

  -          Plezier (spannende wedstrijden en zoveel mogelijk scoren)

  -          Uitdaging (spelen op het juiste niveau)

  -          Ontwikkeling (spelen tegen gelijkwaardige tegenstanders)

  In plaats van Wedstrijdkorfbal en Breedtekorfbal wordt straks A- en B-categorie gebruikt. Voor de jeugdteams in het wedstrijdkorfbal (A-categorie) krijg je een andere naam: U19 (17/18 jaar), U17 (15/16 jaar), U15 (13/14 jaar). Landelijke selectieteams maken al gebruik van die naam. Om in zulke ploegen te mogen spelen geldt een uiterste leeftijd. Het nummeren van de teams begint bij de senioren. Het eerste team is wat in de senioren het hoogste speelt. Daarna volgen alle andere teams die in de senioren in de A-categorie spelen, gevolgd door alle teams, inclusief jeugd, in de B-categorie. Snap je het nog? Stel dat competitie 2.0 dit seizoen was ingevoerd dan zouden de teams zo heten:

  KOAG 1                -              KOAG 1

  KOAG 2                -              KOAG 2
  KOAG 3                -              KOAG 3
  KOAG 4                -              KOAG 4
  KOAG 5                -              KOAG 5
  KOAG B2              -              KOAG 6
  KOAG C1              -              KOAG 7
  KOAG C2              -              KOAG 8
  KOAG D1             -              KOAG 9
  KOAG D2             -              KOAG 10
  KOAG E1              -              KOAG 11
  KOAG E2              -              KOAG 12
  KOAG E3              -              KOAG 13
  KOAG E4              -              KOAG 14
  KOAG E5              -              KOAG 15
  KOAG F1              -              KOAG 16
  KOAG F2              -              KOAG 17
  KOAG F3              -              KOAG 18
  KOAG A1             -              KOAG U19-1
  KOAG B1              -              KOAG U17-1

  Stel dat KOAG C1 in het wedstrijdkorfbal wordt ingeschreven (A-categorie) dan gaan zij KOAG U15-1 heten en dan schuiven alle ploegen daaronder een plekje op. KOAG F3 wordt dan KOAG 17 i.p.v. 18.

  Maar hoe weet je nou in wat voor team je zit? Bij PKC of Fortuna hebben ze nu negen seniorenploegen. PKC 9 tegen KOAG 9 zou dan b.v. wel heel oneerlijk zijn. Daarom gaat het KNKV met kleuren werken. En die kleuren zeggen iets over de gemiddelde leeftijd van de spelers in dat team. En die kleuren zeggen ook iets over de hoogte van de korf, de grootte van de bal en of je wisselt van vak om de twee doelpunten of op basis van tijd:

  In het voorbeeld van PKC 9 (deze zal donkerrood zijn) en KOAG 9 (geel) zullen deze teams nooit tegen elkaar spelen.

  Ik zou nog veel meer kunnen vertellen, maar dat doe ik niet. Pas deze week doet het KNKV een rondje langs alle verenigingen om uit te leggen. Ik was afgelopen week op een bijeenkomst bij VEO, en de kantine zat helemaal vol en aan de lopende band werden er vragen gesteld. Ook gaat het KNKV nog een grote mediacampagne voeren om duidelijk te maken wat er allemaal gaat veranderen. Ik heb nog niets verteld over de Rompregeling. De Rompregeling bepaalt hoeveel wedstrijden KOAG buiten de deur moet fluiten en deze gaat ook veranderen in 2025/2026. We zullen komend seizoen uitgebreid de tijd nemen om jullie mee te nemen in die veranderingen.

  Alle wijzigingen moeten nog wel door de Bondsraad worden aangenomen. De Bondsraad kun je vergelijken met de 2e Kamer van het Korfbal. De stemming over deze voorstellen zal plaatsvinden begin 2025. Als KOAG het niet eens is met die voorstellen dan moet KOAG richting haar vertegenwoordiger in de Bondsraad proberen het voorstel aan te passen.

  Tot ziens langs de lijn,

  Hanko