• Feedback vragen en krijgen

 • Berthold Komduur was een fors aantal jaren geleden met afstand de beste korfbalscheidsrechter die er rondliep. Tegenwoordig is hij actief in het dameskorfbal om daar het niveau van de arbitrage op te krikken. In een recent webinar van het KNKV stelde hij dat voor de scheidsrechter de voorbereiding op de volgende wedstrijd begint bij de nabespreking van de zojuist gefloten wedstrijd met één of meerdere spelers.

  Spelers krijgen feedback van elkaar, door elkaar tijdens de wedstrijd voor rotte vis uit te maken, of door een boks bij een geslaagde actie. Dan is er natuurlijk ook nog de coach en het publiek die een duit in het zakje doen. Maar betrekken jullie de scheidsrechter in je complimenten en/of kritiek en weet je die dan ook opbouwend te uiten? Zeker in het wedstrijdkorfbal willen scheidsrechters graag met de spelers in gesprek. Bovendien is het ontzettend lullig om hem/haar in zijn eentje in de kantine zijn/haar consumptie te laten nuttigen.

  Een paar weken geleden kreeg ik van een korfbalouder via Whatsapp een compliment door op een door een A-junior gefloten wedstrijd met de bedoeling om hem/haar dat te laten weten. Hartstikke mooi!! Zouden we meer moeten doen. En wat mij betreft niet alleen maar als het goed gaat, maar misschien ook eens als het wat minder gaat. Ik zou aan de coaches van de ploegen willen vragen: probeer het eens!! Het is mijn ervaring dat er complete stormen woeden in hoofden van jonge scheidsrechters, terwijl je uiterlijk niets ziet.

  Maar je kunt als scheidsrechter ook je eigen feedback organiseren door iemand te vragen om bij jouw wedstrijd te komen kijken en te vragen naar complimenten en/of verbeterpunten. Sta open voor kritiek en luister wat hij/zij te zeggen heeft. Ik ben op zaterdagen bij KOAG aanwezig om B-aspiranten en A-junioren te coachen wat goed gaat en wat beter moet. Dat kost behoorlijk wat tijd en zeker in combinatie met de scouting van scheidsrechters in het wedstrijdkorfbal. Dat gaat wringen om het allebei te doen. Wie wil me helpen, zodat we in een groepje dit kunnen blijven doen?   

  Tot ziens aan de lijn,

  Hanko