KOAG moet zowel op het veld als in de zaal een verplicht aantal wedstrijden in het wedstrijdkorfbal fluiten. De verplichting voor het veld wordt verdeeld tussen de periode voor en na de zaal. Voor de zaal moesten we 22 wedstrijden fluiten en we hebben er volgens het KNKV 23 gefloten. Ga ervan uit dat we in totale veldseizoen 33 wedstrijden moeten fluiten om geen puntenmindering te krijgen. Dat mag na de zaal geen probleem zijn. Dus alle seinen staan op GROEN om zonder ellende het veldseizoen af te sluiten.
Die verplichting om te fluiten is het gevolg van de zgn. “Rompregeling”. En het KNKV heeft aangegeven dat deze regeling veranderd gaat worden. Vorig seizoen is door het KNKV al een rondje langs de velden gedaan en ze heeft laten doorschemeren waarover ze aan het denken waren.
- Het KNKV wil een “Arbitrage Coach” per vereniging aanstellen. Die coach wordt dan verantwoordelijk voor begeleiding en opleiding van scheidsrechters en het creëren en behouden van een veilig sportklimaat.
Verenigingen die dit op orde hebben worden ‘beloond’ door onpartijdige leiding, waardoor je als club geen alternatieve scheidsrechters moet zoeken als er geen scheidsrechter beschikbaar is. Of worden beloond door een minder hoge verplichting. Maandag 11 november wordt er door KNKV op Papendal een avond georganiseerd om met verenigingen van gedachten te wisselen hoe dat er uit kan gaan zien.
Daarnaast wordt voorgesteld om een aantal klassen in het Wedstrijd-korfbal te laten vervallen. Aangezien onze A1 en B1 in de laagste wedstrijdklassen van hun leeftijdsgroep spelen, bestaat de kans dat zij volgend jaar niet meer in het Wedstrijdkorfbal spelen. Als dat het geval is, betekent dat voor het fluiten dat we ook dergelijke wedstrijden zelf moeten bemensen met capabele mensen.
Hebben wij het op orde? Qua aantal wedstrijden wellicht wel, maar in de opleiding niet. En ook langs de lijn/in het veld kan ik wel een aantal mensen opnoemen, waarbij de spanning iets teveel op de stembanden slaat. Ik begeleid ook scheidsrechters in Groep 3. In die gesprekken die ik met hen heb, gaat het vaak over hoe je wedstrijden in de hand kunt houden (wel/geen voordeel, wel/niet streng beginnen, ….). Ik vergelijk een wedstrijd dan met een Colafles die flink door elkaar geschud wordt. Dan is het wijs om als scheidsrechter niet pas op het allerlaatst de fles open te draaien, maar er al eerder lucht bij laten komen. Dat voorkomt dat iedereen in de buurt nat gespoten wordt als de dop ervan af wordt gedraaid. Kunnen we dit bij KOAG ook toepassen?
Mogelijk, het helpt sowieso om eens in de voetsporen te stappen van de scheidsrechter. Ervaar eens wat hij /zij meemaakt. Aan wie ik dan denk? Vooral degenen die het in het veld beter denken te weten. Die het vaak met de scheidsrechter aan de stok hebben. Van die arrogantie heb je nl. voordeel als scheidsrechter. Bjorn Kuipers, internationaal topscheidsrechter, heeft in een interview het volgende laten optekenen:
“Björn Kuipers komt uit Oldenzaal en begon met voetballen bij Quick '20 waar hij tijdens een wedstrijd commentaar had op de scheidsrechter. "Zijn vader haalde hem toen van het veld en zei: ‘Als je het zo goed weet, doe je het zelf maar’,
En dat deed hij, met uiteindelijk een groot aantal voetbalfinales op zijn conto. Wist je trouwens dat Mario van der Ende (ook een topscheidsrechter in het voetbal) actief is als begeleider van korfbalscheidsrechters? Ik vond nog een column van zijn hand: Column Mario vd Ende). Wees niet verbaasd als ik je een keer aanspreek.
Tot ziens langs de lijn,
Hanko
p.s. Als het goed is heeft de TC iedereen die betrokken is geweest bij het fluiten van wedstrijden tussen 5 en 12 oktober bedankt met een presentje. Namens hen, bedank ik KOAG voor deze geste.
ckv KOAG
Groene Wetering 2
2922 CX Krimpen aan den IJssel
Telefoon: 0180-517626
E-mail: info@ckvkoag.nl