Het ontstaan van Petanque

Jeu de Boules / Petanque

De oude Grieken speelden Jeu de Boules al met metalen kanonskogels, toen nog als krachtsport. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt. Jeu de Boules is thans dan ook de verzamelnaam voor sporten met metalen ballen.

In de Middeleeuwen was Jeu de Boules nog steeds erg populair. Tot ergernis van vele vorsten die hand-kruisboogschieten en sabelschermen belangrijker achtten voor de verdediging van hun land.

Keizer Karel V verbood in de 16e eeuw per decreet dit spel. Alleen monniken in ver afgelegen abdijen mochten het spel spelen, maar wel uit het zicht van de wereldgeestelijken!!

Het heeft niet mogen baten: Jeu de Boules (of Petanque zoals een variant van dit spel in zijn huidige vorm sinds 1910 heet) wordt heden ten dage nog wereldwijd gespeeld. Er worden zelfs wereldkampioenschappen gehouden.

Sponsoring

CKV KOAG is een dynamische en open vereniging. Een vereniging die nog volledig bestuurd wordt door vrijwilligers en een vereniging waar iedereen van harte welkom is. Met ca. 350 leden is KOAG een grote sportvereniging in Krimpen aan den IJssel. Ook in de regio behoort KOAG tot de grotere korfbalverenigingen.