• KOAG Scheidsrechters - 22-12-2021

 • KOAG Scheidsrechters

  De Corona-tijd maakt het er niet leuker op. Alles is relatief natuurlijk, want als je het onder de leden hebt, of je bent afhankelijk van je winkeltje voor je inkomen… Maar na één rondje competitie lijkt het al weer voorbij. Wedstrijdkorfbal.. daar doen we niet meer aan. Misschien dat er in januari nog een mini-competitie wordt opgestart, maar met de verlenging van de lockdown naar medio januari wordt de kans daarop steeds kleiner.

  Die situatie doet een groot beroep op ons incasseringsvermogen en er moet veel geïmproviseerd worden:

  -          Wedstrijdkorfbal gaat niet door, maar sommige ploegen spelen toch. Niet voor het echie, maar toch…

  -          En als ze wel spelen komt soms wel een KNKV-scheidsrechter, maar soms ook niet ….

  -          En als ze niet spelen, wordt er soms een oefenwedstrijd ingepland

  -          Gelukkig gaat het breedtekorfbal wel door, behalve als de tegenstander niet komt opdagen. Soms gepland, maar ook onverwacht zoals bij C1 afgelopen zaterdag

  -          En als het breedtekorfbal niet doorgaat, zoals in ieder geval tot 14 januari hoeven we niemand te regelen om te fluiten, tenzij de boodschap van persconferentie halverwege januari wel meevalt.

  En dat hield in dat we jullie wel benaderd hebben om wedstrijden in het breedtekorfbal te fluiten. En dat is dan lullig als je zelf niet speelt, of dat als je na veel vragen iemand bereid hebt gevonden om te fluiten en dat dan geheel voor Jan met de korte achternaam is, omdat er maar één ploeg aanwezig is. Heel vervelend Niels.

  Als er competitiewedstrijden zijn, dan doen we ons uiterste best om alles geregeld te krijgen rondom die wedstrijd. Maar zijn die er niet, en je wilt wel aan de bak dan verwachten we ook dat je zelf in actie komt.. om b.v. zelf een scheidsrechter te regelen. Dat is overigens niets nieuws, maar al jarenlang gebruikelijk. Maar ik kan me voorstellen dat het vreemd overkomt… wel zelf allerlei verplichtingen hebben, maar als jezelf een wedstrijd wilt spelen dan ook nog zelf in actie moeten komen.

  Het is maar zeer de vraag wat er na 14 januari gebeurt. We hebben wel gemerkt dat het steeds lastiger lijkt te worden om mensen te vinden die een wedstrijd wilden fluiten. We proberen dat zo vroeg mogelijk te regelen, maar de positieve respons vanuit de teams blijft (lang) uit, waardoor het donderdag of pas vrijdag lukt om de wedstrijden voor die zaterdag rond te krijgen. Je komt dan vaak uit bij de ‘usual suspects’. Dat is echt niet houdbaar op de lange termijn.

  Zo kwam ik in contact met iemand om te achterhalen waarom het zo moeizaam gaat om vrijwilligers te vinden die een wedstrijd fluiten. En toen begreep ik het wel. Als je door je eigen clubleden zo wordt behandeld dat de tranen je in de ogen staan bij het fluiten van een wedstrijd, kan ik me voorstellen dat je niet vooraan staat om weer een wedstrijd te fluiten. Die ervaring was weliswaar van enkele jaren geleden en ik ben ervan overtuigd dat de kans op herhaling nu minimaal is. Maar je merkt dat die ervaring littekens heeft achtergelaten. En dat zelfs maar de kans op het weer open gaan van die ‘wonden’ leidt tot een NEE als de vraag komt om een wedstrijd te fluiten.  

  Wat doen we elkaar aan!! Als zoiets voorkomt bij KOAG, laat het mij alsjeblieft weten. Blijf er niet mee lopen. Dit moet echt worden uitgeroeid met wortel en tak. Spring ertussen als je het ziet. Spreek je ploeggenoten erop aan. Haal als coach je speler naar de kant. En accepteer het nooit. Ook al wordt er nog zo slecht gefloten; het is nooit een reden om zo tekeer te gaan. Bovendien snij je jezelf in je eigen vingers, want er blijven zo steeds minder vrijwilligers over.         

   

   

  Gelukkig waren er zaterdag twee jonge B-scheidsrechters om mijn humeur weer op te krikken. Babette en Chloë floten een F-wedstrijd. En ik had het jullie gegund om mee te kijken. Aarzelend in het begin, om vooral te zijn zoals het beeld van scheidsrechter in hun ogen moest zijn. Om daarna steeds meer te ontdooien en de kinderen te helpen om er een leuke wedstrijd van te maken. Fluiten is communiceren op het juiste niveau en dat ging zaterdag, hoe langer de wedstrijd duurde, steeds beter. Erg leuk om te zien en te begeleiden!

  Fijne Kerstdagen en een goed 2022 toegewenst……….… en doe voorzichtig

  Hanko

  p.s. Anita heeft ook haar spelregelbewijs gehaald! Je kunt altijd nog gaan fluiten 😊