• KOAG Scheidsrechters - 24-11-2021

 • Je knippert met je ogen en je bent weer twee jaar terug in de tijd. Niet wetende wat het effect gaat zijn bij de Corona-crisis die weer ons om heen grijpt. Wat te doen als er straks ploegen incompleet zijn, of scheidsrechters niet komen opdraven? Ik heb geen idee… Wat ik wel weet, is dat Ruben zijn handen vol had om het oefenprogramma in de zaal volledig gespeeld te krijgen. De ambitieuze plannen voor voldoende arbitrage staan noodgedwongen nog steeds in de koelkast, omdat KNKV de opleidingen m.b.t. arbitrage nog niet heeft vrijgegeven. We willen wel, maar mogen nog niet. Ik hoop dat iedereen in de startblokken staat, als KNKV de hekken straks open zet.

  Hoe staan we ervoor? Met de KNKV-verplichting op het veld moesten we 49 wedstrijden fluiten (zowel voor als na de zaal). We hebben er in de eerste helft 11 gefloten, waarbij we de KNKV-boete theoretisch hebben teruggebracht van € 1.480,- naar € 1.150,-. “Dus we hebben € 330,- gewonnen, zei de optimist”.. terwijl de pessimist daartegen inbrengt “.. dat er maar een paar weekenden op het veld overblijven om ongeveer 40 wedstrijden te fluiten in het wedstrijdkorfbal”. De realist zet zijn/haar schouders eronder; loopt door muren heen, omdat hij weet dat er in de zaalcompetitie ook nog 51 wedstrijden gefloten moet worden. En elke wedstrijd is er één!!

  Afgelopen week zijn de thuiswedstrijden in het breedtekorfbal toebedeeld aan de ploegen. Dat hebben we bewust voor alleen de 1e twee weekenden gedaan. Omdat op dat moment nog de discussie liep, of we B-ploegen ook zouden toevoegen aan de KOAG-teams die de scheidsrechters zouden moeten leveren. Die is gevoerd en vanaf het derde spelweekeinde worden ook zij ingezet. Alleen op F-wedstrijden, dat wel. En sowieso krijgen alle B-scheidsrechters (net zoals A) begeleiding bij het fluiten van die wedstrijden. De belangrijkste reden hiervoor, is onze ervaring geweest op het veld waarin het zeer moeizaam was om alle wedstrijden van een scheidsrechter te voorzien. Met de inzet van B-scheidsrechters zijn we wat flexibeler en wordt de last over meerdere schouders verdeeld. Ik doe een beroep op de trainers/coaches van de B-ploegen om de ‘last’ van de vrijwilligerstaken (trainen, coach, scheidsrechter) zo eerlijk mogelijk over de spelers en speelsters helpen te verdelen.. Op korte termijn zullen we ook de rest van het zaalprogramma bekend maken aan jullie.       

  In de periode tussen veld en zaal hebben nog een aantal mensen het spelregelbewijs gehaald (Leanne, Marlous, Henriette). Vooral een aantal mensen die zich hebben opgegeven om de jurytafel te bemensen. Daarmee hebben nog steeds niet alle spelende leden van de senioren-, junioren- en B-ploegen hun spelregelbewijs gehaald. In de Middeleeuwen werden mensen met een bord om hun nek op pad gestuurd; ‘naming en shaming’ zouden we dat in de huidige tijd noemen. Daarom bij deze in alfabetische volgorde een ludieke ‘naming en shaming 2.0’:

  Alec, Arjan, Bas, Bente, Bob, Chloë, Cores, Daan, Eva, Femke, Floor, Floris, Jinthe, Jon, Joshua, Julia, Karsten, Kato, Kirsten, Leo, Lonneke, Louise, Madelief, Martin, Michelle, Niels, Rein, Renee, Rosalie, Ruben, Ryan, Sanne (1), Sanne (2), Sanne (3), Sem, Sophie, Stefan, Stephan, Theo, Vanessa, Vincent, Xanthe en Zosja. Een aantal van jullie heeft andere (trainers)diploma's, waardoor je door het KNKV bent vrijgesteld voor het halen van dit spelregelbewijs. Maar het zou denk ik goed zijn om je kennis op te frissen 😊. Maar dat geldt zeker niet voor alle 43 spelende leden die ik hierboven heb genoemd. Als je jezelf herkent doe jezelf, je medespelers en niet te vergeten je scheidsrechter een plezier door met up-to-date kennis aan de wedstrijd mee te doen. En herken je je medespeler? Help hem of haar met het halen ervan. Het hoeft niet lang te duren.

  Tot zaterdag langs de lijn, wilde ik zeggen. Maar dat kan niet. Ik gelukkig wel als vrijwilliger. Ik ben benieuwd wat Hugo en Mark vrijdag te vertellen hebben.

  Hanko