• Nieuwe opzet veldcompetitie

 • Nieuwe opzet veldcompetitie

  Waar sportbonden hun topcompetities zo organiseren dat alleen de topploegen tegen elkaar spelen kiest KNKV ervoor om de veldcompetitie helemaal op de schop te gooien. In plaats van poules van 8 ploegen, worden er poules van vier ploegen samengesteld (net zoals in het breedtekorfbal), waarbij je voor en na de zaal tegen andere ploegen kunt spelen.

  Op het veld is de huidige situatie:

  -              Ereklasse (2 poules van 6 ploegen)
  -              Hoofdklasse (2 poules van 8 ploegen)
  -              Overgangsklasse (4 poules van 8 ploegen)

  KOAG speelt in Overgangsklasse D en speelt dus bij de 60 beste clubs van Nederland!! Zet dat nog eens af tegen de 400e plek op het gebied van de arbitrage.

  Hoe gaat het seizoen er vanaf 2023/2024 uit zien?

  De veldcompetitie gaat bestaan uit één volledige competitie met vier teams voor de zaal en één volledige competitie met vier teams na de zaal. Deze opzet is gelijk aan die van het breedtekorfbal. De eindstanden in de poules van de najaarscompetitie bepalen de inrichting van de niveaus in de voorjaarscompetitie. Hiermee wordt  gerealiseerd dat de teams zoveel mogelijk wedstrijden spelen tegen teams met een vergelijkbaar niveau. Door het spelen in poules van vier, speel je per competitie twee wedstrijden minder.

  -              Ereklasse (8 poules van vier ploegen)
  -              Hoofdklasse (8 poules van vier ploegen)
  -              Overgangsklasse (8 poules van vier ploegen)

  In plaats van 60 verenigingen op de drie hoogste niveaus krijg je vanaf het seizoen 2023/2024 dus 96 teams op de drie hoogste niveaus. Met in elke competitie promotie-/degradatiemogelijkheden. Je kunt dus in theorie 2x promoveren op het veld.

  In principe promoveren de nummer 1 en degradeert de nummer 4 uit de poule. De poule wordt dan na de zaal opnieuw ingedeeld met de nummers 4 uit de klasse boven je, met de nummers 2 en 3 uit de klasse waarin je speelt en de gepromoveerde nummer 1 uit de klasse onder je. Er wordt beloofd dat je na de zaal tegen andere teams uitkomt, dan voor de zaalperiode.

  Wat betekent dat voor de KOAG-ploegen die nu wedstrijdkorfbal spelen?

  KOAG 1 speelt in de Overgangsklasse:

  -          De nummers 1 promoveren naar de Ereklasse.

  -          De twee beste nummers 2 promoveren naar de Ereklasse. De twee slechtste nummers 2 spelen een play-off wedstrijd (op neutraal terrein) om plaatsing in de Hoofdklasse. De winnaars plaatsen zich voor de Ereklasse.

  -          De nummers 3, 4, 5, 6 en 7 promoveren naar de Hoofdklasse.

  -          De nummers 8 blijven in de Overgangsklasse.

  Ik zeg … een plaats in de Hoofdklasse ligt in het verschiet. Wel van ONDO winnen na de zaal.

  KOAG 2 speelt in de Reserve 1e Klasse:

  -          De nummers 1 promoveren naar de Reserve Hoofdklasse.

  -          De nummers 2, 3 en 4 promoveren naar de Reserve Overgangsklasse.

  -          De 4 beste nummers 5 promoveren naar de Reserve Overgangsklasse. De overige nummers 5 blijven in de Reserve 1e Klasse.

  -          De nummers 6 en 7 blijven in de Reserve 1e Klasse

  -          De nummers 8 degraderen naar de Reserve 2e Klasse.

  De winst op Achilles was cruciaal, want daarmee hoef je nu niet naar beneden te kijken. Met zes punten uit acht wedstrijden doe je nog steeds mee voor de vier beste nummers 5.

  KOAG 3 speelt in de Reserve 2e Klasse:

  -          De nummers 1 en 2 promoveren naar de Reserve 1e Klasse.

  -          De 12 beste nummers 3 promoveren naar de Reserve 1e Klasse. De overige nummers 3  blijven in de Reserve 2e Klasse.

  -          De nummers 4, 5, 6 en 7 blijven in de Reserve 2e Klasse.

  -          De nummers 8 degraderen naar de Reserve 3e Klasse.

  Jullie staan op de laatste plek met KIOS op de plek erboven. De uitslag in Nieuw-Vennep (17-10) vermoedt een groot klassenverschil, maar tegen ONDO (M) kon ook gewonnen worden. Dus stroop de mouwen op.

  KOAG 4 speelt in de Reserve 3e Klasse:

  -          De nummers 1 en 2 promoveren naar de Reserve 2e Klasse.

  -          De vijf beste nummers 3 promoveren naar de Reserve 2e Klasse. De overige nummers 3 blijven in de Reserve 3e Klasse.

  -          De nummers 4, 5 en 6 blijven in de Reserve 3e Klasse.

  -          De nummers 7 en 8 degraderen naar de Reserve 4e Klasse.

  De winst op ONDO (M) zorgt ervoor dat jullie weer omhoog kunnen kijken. 8e zullen jullie nooit worden, maar Swift staat maar met 2 punten achter op de 7e plek.

  KOAG A1 speelt in A-Overgangsklasse:

  -          De nummers 1 van de afdelingen A t/m D promoveren naar de A-jeugd Hoofdklasse.

  -          De nummers 2, 3, 4, 5 en 6 blijven in de A-jeugd Overgangsklasse.

  -          De nummers 7 en 8 degraderen naar de A-jeugd 1e Klasse.

  Het moet gek lopen dat jullie nog degraderen met Avanti en HKV/OE ver weg op de onderste plaatsen. Maar de plek van Valto overnemen is even onwaarschijnlijk.

   KOAG B1 speelt in de B2-Klasse:

  Zoals ik het lees is het een uitgemaakte zaak dat jullie volgend jaar weer in de B2-Klasse worden ingedeeld. Degraderen uit de B2-Klasse is namelijk niet mogelijk en jullie staan veel te ver weg van de plekken die na de zaal recht hebben op promotie naar de B1-Klasse. Tenzij KOAG moet besluiten om B1 in het breedtekorfbal in te schrijven.