• Scheidsrechters

 • De afgelopen periode heeft een aantal mensen zich gebogen over de scheidsrechterproblematiek. Het is mijn bedoeling om regelmatig op de website hierover iets te schrijven. En natuurlijk over de manier hoe we dit moeten/kunnen oplossen.

  Elke korfbalvereniging heeft de plicht om mensen beschikbaar te stellen om wedstrijden van een onpartijdige leiding te voorzien. Dat is logisch.. We verwachten dat bij alle wedstrijden een goede scheidsrechter aanwezig is. Dus (a) we moeten genoeg mensen hebben om wedstrijden te fluiten en (b) ze moeten ook nog een beetje kwaliteit leveren.

  Het KNKV maakt onderscheid in wedstrijd- en breedtekorfbal. Van de wedstrijden in het breedtekorfbal wordt het aan de verenigingen zelf overgelaten om hier scheidsrechters voor aan te wijzen. Die wedstrijden worden per team toegewezen aan het begin van het seizoen door de TC en is het aan de ploeg om hier een vrijwilliger voor aan te wijzen. Voor het wedstrijdkorfbal wil het KNKV van onpartijdige scheidsrechters gebruik maken. En ze wil die last eerlijk over alle korfbalclubs in Nederland verdelen. Hoe ze dat doet, kom ik later nog wel op terug. Maar het is belangrijk om te weten dat dit te maken heeft met het aantal ploegen in het wedstrijdkorfbal.

 • Wat kun je doen om aan deze verplichting te voldoen?

  -          Of je doet niets, maar dat betekent dat je andere inkomstenbronnen moet vinden om gaten in de begroting te kunnen dempen. Daarnaast frustreer je de ploegen in het wedstrijdkorfbal met punten in mindering waar ze zelf geen/weinig invloed op hebben. Geen optie!

  -          Of je beperkt het aantal ploegen in het wedstrijdkorfbal waardoor de verplichting tot het fluiten wordt verminderd. Dit lijkt me de doodsteek voor talentvolle en fanatieke korfballers. Niet doen dus!

  -          Of je geeft elke ploeg die in het wedstrijdkorfbal wilt spelen een verplichting mee om ook de daarmee gepaard gaande verplichting om scheidsrechters te leveren mee. Dit kan misschien nog wel bij seniorenploegen. Maar voor andere ploegen is dit niet te realiseren. Niet wenselijk!

  -          Of je moet een campagne opstarten om op korte als op lange termijn de scheidsrechterverplichting in te kunnen vullen.

  We zijn met het Bestuur tot de overtuiging gekomen dat alleen de laatste optie op termijn de enige keuze kan zijn. Dat vereist echter een flinke lange adem, van iedereen bij KOAG. Zorg ervoor dat de talenten binnen onze club zich kunnen ontwikkelen door tegen de sterkst mogelijke teams te kunnen spelen.

  Help je mee?

  Hanko
  Email: hanko_vanooijen@hotmail.com

 • Echte korfballers beheersen de regels
  Samen naar een Positieve sportcultuur en daarbij sportiviteit en respect bevorderen. Met dat doel trekken NOC*NSF en alle sportbonden samen op. Een heel belangrijk middel daarbij is het vergroten van spelregelkennis onder spelers en speelsters. Om deze kennis onder de spelers, speelsters en natuurlijk ook coaches en ouders te verbeteren, is ‘Masterz’ geïntroduceerd. Voor korfbal is dit KorfbalMasterz. zie www.korfbalmasterz.nl