De mini-competitie is afgerond en op elke wedstrijd stond een scheidsrechter. Zelfs op de extra wedstrijden die op het laatste moment waren toegevoegd. Dat is een mooi, maar natuurlijk ook verwacht, resultaat. Je wilt de ploegen niet voor Jan-met-de-korte-achternaam laten staan. Thx aan iedereen die hieraan heeft meegeholpen!!
Jesse floot, net als Ruben de week ervoor, prima de A1-wedstrijd. Ik weet zeker dat ze niet onder zullen doen, in vergelijking met het niveau scheidsrechters dat de ploeg normaal toegewezen krijgt. Het zou toch mooi zijn, op een AHOY-affiche over 10 jaar, dat de zaalfinale gefloten wordt door het KOAG-duo… En ja, vul die namen maar in.
Als je dan rondloopt langs de velden, dan probeer ik een aantal tips te geven aan degene die de wedstrijd fluit. En het eerste wat dan opvalt, en vooral bij beginnende fluitisten, is (a) het durven fluiten, en daarmee op te vallen en (b) is de positie kiezen in het veld.
Een wedstrijd fluiten is niets anders dan op een speciale manier communiceren. En dat communiceren kun je op verschillende manieren doen: door je houding, je enthousiasme, je stem, je kleding en ook… de scheidsrechtersfluit. Maar die staat niet voor niets achteraan in het rijtje; ik vind dat andere veel belangrijker. Daarom is het fluiten van E- en F-wedstrijden vaak lastiger dan hogere ploegen. Je moet ervoor zorgen dat zowel kinderen, als de trainers en de ouders je direct begrijpen. Het verschil in kennis is bij die lage ploegen nog zo groot, dat je eigenlijk als scheidsrechter een onpartijdige coach moet zijn voor twee ploegen tegelijk. Bovendien gebeurt er altijd iets onverwachts bij deze ploegen, dus je moet altijd blijven opletten.
De spelregels voor de E- en F-ploegen zijn een aantal jaren geleden aangepast. En waarom? Om het enthousiasme aan te wakkeren. Er moeten veel doelpunten gescoord worden en dan is het niet leuk om met veel doelpunten verschil te winnen/te verliezen. Daarom is er bij de F besloten om het ‘verdedigd schieten’ af te schaffen, er een extra speler in kan komen als het verschil in scores teveel oploopt en er na de wedstrijden bij de E en F strafworpen worden genomen.
Als je dan ook scheidsrechter bent bij E- en F-wedstrijden moet je dus proberen om een manier te vinden die bijdraagt aan het enthousiasme. En dan past het minder als je als een muurbloempje vanaf grote afstand de wedstrijden als scheidsrechter begeleid. Durf complimenten te geven over en weer. Geef ze een pluim als ze het goed doen en een aai over de bol als het tegenzit. En leg uit op het niveau van de kinderen zelf wat ze fout hebben gedaan. Dan zul je zien dat de kinderen een hele leuke zaterdagochtend hebben beleefd, en dat jij daar een grote bijdrage aan hebt geleverd.
Hanko
ckv KOAG
Groene Wetering 2
2922 CX Krimpen aan den IJssel
Telefoon: 0180-517626
E-mail: info@ckvkoag.nl