• SCHEIDSRECHTERS 05-10

 • KOAG Scheidsrechters

  Op de laatste Ledenvergadering heb ik uit de doeken gedaan aan welke KNKV-verplichtingen we moeten voldoen op het gebied van de arbitrage. En heb ik aangegeven dat ik mijn focus zal leggen op het wedstrijdkorfbal. Die verplichtingen zijn gebaseerd op het aantal thuiswedstrijden van KOAG-ploegen in het wedstrijdkorfbal. Het KNKV geeft inzicht in de voortgang van de zgn. rompregeling. De laatste status is als volgt:

 • Wat betekenen deze getallen?

  - Er zijn 39 thuiswedstrijden in het wedstrijdkorfbal op het veld.

  - Er moeten 48 wedstrijden in het wedstrijdkorfbal (veld, zowel voor als na zaal) worden gefloten/beoordeeld om geen boete te krijgen

  - Tot nu toe hebben we 5 wedstrijden gefloten/beoordeeld.

  - Dat houdt in dat het tekort van 43 wedstrijden leidt tot een boete van € 1.300,75 als er niets meer gefloten/beoordeeld wordt

  - We moeten minimaal 28 wedstrijden fluiten om geen sportieve sanctie opgelegd te krijgen

  - Op dit moment zou die sportieve sanctie 4 punten in mindering zijn bij de start van de nieuwe veldcompetitie.

  Er heeft zich een aantal mensen aangemeld om de scheidsrechteropleiding te doen. Helaas kunnen we die aanmelding nog niet doorzetten aan het KNKV, omdat eerst de aanmeldingen (200) van de afgelopen twee Corona-jaren moeten worden weggewerkt. Het is de verwachting dat met ingang van de zaalperiode de KNKV-opleiding opengezet wordt. En dan zullen wij klaar moeten staan om die opleiding zo snel mogelijk af te ronden. Zodat ze wedstrijden kunnen uitzoeken om deze op een geschikt moment te fluiten. Want ook in de zaalperiode zullen we rond de 50 wedstrijden moeten fluiten.

  Ik heb de afgelopen weken dus beperkt aandacht hoeven geven aan het wedstrijdkorfbal. En kon ik de afgelopen drie weekenden bij KOAG aanwezig zijn om beginnende scheidsrechters vanuit de junioren te begeleiden. En er zijn heel wat junioren die over hun eigen (hoge) drempels zijn gestapt. Vaak de kat uit de boom kijkend en zich afvragend of spelregels bij de F-leeftijd ook moeten worden toegepast. En dat kan lastig zijn. Een enkeling heeft tegen betaling zijn wedstrijd overgedaan aan iemand anders. Dat vind ik jammer; zeker als je nog nooit hebt gefloten. Ik sta langs de kant om te helpen. De afgelopen week was “De week van de scheidsrechter”. Ik was plezierig verrast dat er door de TC bedankjes in chocolade-varianten werden uitgedeeld.

  Door de scheve verdeling van thuis- en uitwedstrijden bij de senioren hebben we een fors beroep op jullie moeten doen om alle wedstrijden van een scheidsrechter te voorzien. Dat viel niet mee. Als je namen noemt, loop je het risico dat je mensen vergeet. Maar zonder alle fluitisten tekort te doen … Naomi, Rick, Peter, Ruben, Bas en Henriette hebben fors bijgedragen aan het oplossen van een probleem. Thanx!!

  Ik wil Alex Scholte nog even een pluim geven. Hij moest afgelopen zaterdag B2 fluiten tegen KVS. Ik wil niet zeggen dat ze het zeuren in Den Haag e.o. hebben uitgevonden. Maar het komt er wel dichtbij. Bijna de hele wedstrijd stonden de coaches commentaar te geven op het fluiten van Alex. Waar nauwelijks iets op aan te merken viel. Hij had zichzelf wat meer op de voorgrond kunnen plaatsen door harder en met meer variatie te fluiten, maar zijn beoordelingen waren bijna allemaal correct. En dan is het helaas onvermijdelijk dat een dergelijk gedrag van de coaches op de spelers overslaat. Spelers en speelsters die aan de lopende kant kansen missen en dan je aandacht richten op de scheidsrechter. Wat een laffe bedoening. Ik zou me diep schamen als ik dat gedrag bij KOAG-trainers, of -publiek tegenkom. Jammer, dat B2 op het laatst nog een paar doelpunten moest toestaan.

  Ik kreeg ook nog een app doorgestuurd, die ik jullie wil laten zien:

 • Hoe zit het ook al weer met het spelregelbewijs? Ten opzichte van vorige keer zijn er drie personen die het Spelregelbewijs hebben gehaald: Ilse, Wouter en Niels. En doordat Niels dit heeft gehaald, is KOAG A1 het eerste team dat volledig zijn spelregelbewijs heeft gehaald.

  Tot zaterdag langs de lijn,

  Hanko