• SCHEIDSRECHTERS - 21-02-2022

 • KOAG Scheidsrechters - Beeldvorming

  Beeldvorming is heel belangrijk bij het fluiten van wedstrijden. Je moet als scheidsrechter constant bewust zijn van de ‘soort’ mensen om je heen. En bij elke beslissing moet elke ‘soort’ begrijpen wat je bedoeling is. En dat is bij F-wedstrijden, of andere wedstrijden in het breedtekorfbal een heel andere ervaring dan in de Korfball-league of b.v. wedstrijden van KOAG 1. Sta je als een muurbloempje ver weg van de actie in het veld, zegt heel veel.

  Afgelopen zaterdag was ik getuige van de wedstrijd van S1 tegen Albatros. En overal om me heen op de tribune, hoorde ik het commentaar: “Zo, dat is een jonkie”. En hij had zeker in het begin een heel zware dobber om de wedstrijd in de hand te houden. Zeker omdat het niet lekker liep aan Krimpense zijde, met gefrustreerd commentaar tot gevolg. Duels onder de korf werden op het scherpst van de snede uitgevochten en je moet maar constateren wat de eerste fout was:

  -          Opvangen van de tegenstander die dreigt te passeren, of een aanvallende fout door op het blok te laten lopen

  -          Knietjes in de rug onder de korf

  -          Uitstekende benen bij tolletjes rond de korf

  In deze klasse fluiten is denk ik nog lastiger dan in de Korfball-league, omdat je in je eentje bent. Uiteindelijk vind ik dat hij het er best aardig vanaf heeft gebracht, na dat lastige begin.

  Waar dat niet lukte was een wedstrijd tussen VEO en Achilles. Heel het Internet stond er vol mee, afgelopen weekend. Geen reclame, wat mij betreft. En is het toevallig dat Achilles hierin een rol speelt? Het was niet lang geleden dat Achilles op het veld tegenstander was van KOAG en dat met name het publiek een onfrisse rol speelde in de sfeer van de wedstrijd. Maar ik was niet aanwezig bij deze Haagse derby, dus je mag hierover niet oordelen. Maar een vechtpartij met tientallen personen? Ik denk dat de tuchtcommissie het druk krijgt de komende dagen: https://www.facebook.com/NLKorfbal/videos/372776340949903

  Als je wilt weten hoe de Korfball-league-scheidsrechters Marco van der Lucht en Rick Voskamp hun hobby benaderen, dan raad ik je aan om het volgende filmpje te bekijken. Je ziet de voorbereiding, maar ook de samenwerking in het veld. Er is altijd iemand die het achterveld bestrijkt en iemand die het spel voor de korf beoordeelt. Leuk om te zien: https://www.youtube.com/watch?v=6wlpJxZwXKQ.

  De Korfball-league is nu opgedeeld in een winnaars- en verliezerspoule. En die poulewedstrijden zijn ook dit weekeinde begonnen. Onze Capelse buren hebben te maken met een valse start door helaas van Oost-Arnhem te verliezen. Weten jullie overigens dat League-wedstrijden, maar ook de samenvattingen (terug) te zien zijn op: https://eyecons.com/kanalen/korfbal-league? Je hoeft niet meer te klagen dat Studio Sport weer geen zendtijd heeft ingeruimd.

  En sommige doelpunten zijn zo mooi; het lijkt erop dat de topkorfballers van Nederland steeds atletischer worden. Bekijk het Youtube-kanaal van korfbal.nl: https://www.youtube.com/c/Korfbalpuntnl

  Tot ziens aan de lijn,

  Hanko