• BOETE VOOR KOAG

  • KOAG Scheidsrechters – Harde landing

    Met het maken van foto’s afgelopen zaterdag heb ik proberen bij te dragen aan het zweven op die roze wolk. Een ongekend succes van KOAG 1, waar een tot de nok gevulde sporthal getuige van was. Waar de spelers en speelsters, gedragen door de aanmoedigingen, nog een stapje harder van gingen lopen. Laat ik met dit stukje proberen om de realiteitszin weer terug te brengen.

    Nu de zaalcompetitie is afgerond kan de balans worden opgemaakt, of we hebben voldaan aan onze verplichtingen. Het mag geen verrassing zijn, dat we dit niet hebben gehaald. Maar wat zijn de consequenties?

  • Doordat de zaalcompetitie op een andere manier is georganiseerd, is de verplichting (gelukkig) ook minder geworden:

    - We hadden 22 wedstrijden moeten fluiten en/of beoordelen. Ook een juryvoorzitter telt voor een halfje mee. Maar we hebben er slechts 10 gerealiseerd.

    - Dat betekent een boete van EURO 363,- (jammer van de baromzet van afgelopen zaterdag ☹)

    - Maar wat nog vervelender is, is dat we ook een sportieve sanctie krijgen opgelegd. We hadden 13 wedstrijden moeten halen om geen sportieve sanctie te krijgen. Dus krijgen twee ploegen in het wedstrijdkorfbal punten in mindering bij de start van de competitie 2022/2023.

    Voor de veldcompetitie is het beeld nog zwarter: 49 te fluiten; 11 gefloten. Met het huidige tekort wordt de boete EURO 1.149,50 en krijgen we vier punten in mindering toebedeeld. Als ik zou presenteren, dan zou ik expres een stilte laten vallen om de boodschap goed te laten landen. Hoe doe ik dat op papier? Een extra witregel?

    Maar KOAG heeft meer ploegen in het breedtekorfbal dan in het wedstrijdkorfbal en die ploegen hebben ook graag een scheidsrechter op zaterdag. En daar doen we een beroep op de KOAG- ploegen (senioren/junioren en B-aspiranten) om binnen hun team iemand aan te wijzen die deze wedstrijd voor zijn/haar rekening neemt.

    Dat verliep zeer moeizaam. Ook door Corona. Want wedstrijden gingen plotseling niet door, of werden door een programmawijziging op een andere tijd gezet. Dat leidde tot frustratie bij zowel de teams, net zoals bij Ruben en ondergetekende. Het ene team werd noodgedwongen wat meer ingezet dan de ander en het leidde regelmatig tot discussies en het kwam lopende het seizoen steeds vaker voor dat we op vrijdag nog naar oplossingen aan het zoeken waren voor de wedstrijd van zaterdag.

    Wat viel op?

    - Alle wedstrijden zijn uiteindelijk voorzien van een scheidsrechter.

    - KOAG S3 heeft de meeste wedstrijden voor haar rekening genomen. Zij hebben 10 wedstrijden gefloten. A1 was een goede tweede met negen gefloten wedstrijden. Als dank voor hun inspanning is bij S3 op de laatste zaaltraining een appeltaart bezorgd. Dankjewel!!

  • - S3 heeft de verplichting redelijk verdeeld over alle teamspelers, maar er zijn teams waar dat helemaal niet zo was. Zo floten Peter Scheek, Bas ’t Hart, Niels Kwakernaak, Tom van Ooijen, Babette Nugteren en Chloë den Ouden elk drie wedstrijden voor hun team. Bedankt!

    - Op een enkele uitzondering na gaat het fluiten bij A- en B-spelers best goed. Ik ben bij zoveel mogelijk wedstrijden aanwezig geweest en na aarzelingen zie je tijdens de wedstrijd al grote vooruitgang. Dat is leuk om te zien. Wel zie je dat de spelregelkennis onder de maat is. Zeker bij de F- en E-ploegen moet je als scheidsrechter je afvragen of je wel/niet zou moeten fluiten voor bepaalde spelovertredingen. Maar je moet de overtreding wel herkennen.


    Dat laatste brengt me naar het spelregelbewijs. Er zijn nog teveel spelers zonder spelregelbewijs. Ik ga in overleg met de trainers uit de A en B overleggen hoe het spelregelbewijs zo snel mogelijk gehaald kan worden. Ik vind het te gek voor woorden dat Babette en Chloë zoveel hebben gefloten, terwijl ik anderen nog nooit binnen de lijnen heb gezien.

    Tot ziens binnen en langs de lijn,

    Hanko

  • Heb jij je spelregelbewijs nog niet? 

    ga dan snel naar https://www.korfbalmasterz.nl/ en zet hem op, het is een kleine moeite!