• SCHEIDSRECHTERS - 8-11-2022

 • “Ik begrijp er geen fluit van”

  Op de ledenvergadering heb ik in een Presentatie laten zien hoe we er als KOAG voorstaan op het gebied van het fluiten van wedstrijden. Een korte terugblik leerde ons dat voor de zaal de boete en puntenaftrek EURO 363,- groot was en dat KOAG 2 en KOAG 3 straks met 1 minpunt aan de zaalcompetitie beginnen. Voor het veld, waar wel een hele competitie gespeeld werd, waren dat drie minpunten voor 2, 3 en 4 en EURO 937,75 boete. Dat hield in dat KOAG in de zaal zich bij de 10 slechtste clubs en op het veld zich bij de 20 slechtste verenigingen schaarde… Van de 434 verenigingen.

  Die puntenmindering doet weldegelijk pijn, want S2 staat een-na-laatste samen met drie andere clubs. S3 staat laatste, maar won de laatste veldwedstrijd wel voor de eerste keer. Ook S4 verkeert in de laagste regionen. De winst op ONDO de laatste zaterdag zorgde ervoor dat jullie van de 7e plek weg kwamen.

  Op het veld hebben we een verplichting om 59 wedstrijden fluiten. Nu we op de helft zijn, hebben we 10 wedstrijden gehaald. Door het niet opkomen van scheidsrechters bij KOAG hebben Jesse en Mark nog kunnen bijdragen. Peter beoordeelt wedstrijden en Bas heeft de laatste veldronden wat jeugdwedstrijden in het wedstrijdkorfbal gefloten. Bedankt!!

  Maar met die 10 wedstrijden staan we op de helft van de competitie nu op een boete van EURO 1.482,25 en vijf wedstrijdpunten in mindering. Daar is nog wat aan te doen, maar een clean sheet zullen we niet halen. De hele situatie lijkt op de Titanic: “het schip zinkt, maar het orkest speelde door, alsof er niets aan de hand was”. Als je dan de muziek van Celine Dion erbij hoort, wordt het helemaal erg 😊

  ---

  Dat de toepassing van spelregels allerlei vragen oproept, dat is meer dan logisch. Maar ik had verwacht dat de spelregelkennis wel op een hoger niveau ligt bij de A- en B-ploegen. Ik verwacht dat als je in de B-leeftijd bent beland en je minimaal een aantal jaren korfbalt, dat de spelregels toch bekend zouden moeten zijn. Aan de andere kant … leren we, de trainers, de kinderen die nog aan? Of doen we alles met de bal op een training? En verwachten we dat zij zelf door wedstrijden te spelen en te kijken ze de spelregels eigen maken? Ik zou ervoor zijn om ook op trainingen hiervoor ruimte in te bouwen.

  Ik ga binnenkort met de trainers van de B-ploegen en de spelers die nog geen spelregelbewijs hebben een of meerdere avonden spelregelkennis doornemen. Het doel is om voor het einde van het jaar het spelregelbewijs op www.korfbalmasterz.nl te halen. Dat moet makkelijk lukken.

  ---

  Ik probeer op zaterdagen dat er gespeeld wordt elke beginnende scheidsrechter te helpen met tips/trucs. Vooruitlopend op de zaterdag zoek ik via Whatsapp contact en geef door wat belangrijk is en waar ze waarschijnlijk mee te maken zullen krijgen. Die adviezen voor het fluiten van E- en F-wedstrijden heb ik nu gebundeld in een klein boekje. Daar ga ik vanaf de zaal mee werken. Zonder onbescheiden te zijn, denk ik dat het voor iedereen (trainers, ouders, …) zinvol kan zijn om dit door te lezen.

  --

  De laatste wedstrijd bij KOAG op het veld gaf de scheidsrechter van KOAG 2 drie gele kaarten aan spelers van KOAG 1 die bezig waren met de warming-up voor hun eigen wedstrijd. Ik wil daar een volgende keer op terugkomen. Wellicht hebben jullie vragen waarom dat gebeurde en of dat is toegestaan. Dat kan ik me voorstellen, want ik stelde me zelf ook een heleboel vragen na deze actie van de scheidsrechter. Dat doe ik in een volgend stukje op de website. KOAG heeft beroep aangetekend tegen twee van de drie gele kaarten. Dat is nog niet afgehandeld en voordat daar uitspraak in gedaan wordt, hou ik dat nog even voor me. Inmiddels heb ik de scheidsrechter ook persoonlijk gesproken om zijn kant van het verhaal aan te horen.

  Tot ziens aan de lijn,


  Hanko (hanko_vanooijen@hotmail.com)