• Scheidsrechters - Nieuwe spelregels

  • Afgelopen zaterdag in de wedstrijd van KOAG 1 tegen ONDO 1 kon de aandachtige toeschouwer zien dat een spelregel veranderd is. Alhoewel spelregel? Het was meer een gewoonte die nu is aangescherpt, dan dat het een regel was. Wat was er aan de hand?

    Een ONDO-speler ging na een sprongduel naar de grond en bleef liggen, terwijl KOAG de bal in bezit had. In de aanval. En direct werd het rumoerig in en langs het veld. Wel schieten/niet schieten? Wel affluiten of niet affluiten? Hoe vaak mocht je overspelen in de aanval?

    In Nederland was het gebruikelijk dat als er een speler op de grond lag, er een 1-schotsregel was. Dat wil zeggen dat je als aanval een schotpoging deed. Een doelpunt werd als goal gezien; maar ging de bal mis, dan werd er daarna door de scheidsrechter afgefloten. Tenminste als er door de aanvallende partij geen overtreding was begaan. Maar dit heeft nooit in de spelregels gestaan. Kennelijk vonden we het in het verleden zielig, of niet eerlijk waardoor er een gewoonte was ontstaan om te stoppen met het spel na één doelpoging.

    Nu is de tekst aangescherpt; er mag gewoon worden doorgespeeld. Tenzij ….

    Vanaf nu staat in de spelregels dat het spel gestopt moet worden als een speler die valt en/of geblesseerd raakt niet onmiddellijk kan opstaan en in een positie blijft die een mogelijk gevaar vormt voor hemzelf en anderen. Hierbij is met name het schuin gedrukte deel relevant. Iemand die bij de zijlijn op de grond ligt is geen aanleiding om het spel te stoppen als de overige spelers zich ergens anders bevinden. De toepassing van de regel blijft dus subjectief; de scheidsrechter bepaalt of die positie gevaarlijk is of niet.

    De speler van ONDO lag in de korfzone, dus was het terecht dat de scheidsrechter affloot, want hij lag op een gevaarlijke plek waardoor hijzelf of andere spelers gevaar liepen. Dus kom je in een wedstrijd een dergelijke situatie tegen, dan weet je hoe je moet reageren. En dan is er nog steeds de keuze om de bal vast te houden, zodat de scheidsrechter de wedstrijd kan stoppen. Je wint dan in ieder geval de sportiviteitsprijs. Of je de wedstrijd wint, is dan nog wel de vraag.

    Groet,

    Hanko

    p.s. Er zijn meer spelregels veranderd, maar die hebben niet echt betrekking op het spel. Althans, ik vind ze minder belangrijk. Wil je het echt weten, kijk dan op https://www.knkv.nl/spelregelwijzigingen-2022/ (voor aangescherpte teksten over scheidsrechtersduo’s, golden goal, time-out en spelersvervanging)