• Scheidsrechters - sept 2023

 • Scheidsrechters  

  We zijn dit seizoen gestart met een andere opzet van de veldcompetitie. Allemaal in poules van vier. En in plaats van 8 wedstrijden (voor wedstrijdkorfbal) voor de zaal, spelen we er nu zes. Gelukkig hebben we de competitie vorig jaar af kunnen sluiten zonder sportieve sanctie. Die telt met een beperkt aantal wedstrijden 2x zo hard. Valto b.v. heeft hier b.v. nu flink last van (https://ckv-valto.nl/nieuws/teruggefloten-door-het-knkv/).  

  Die andere opzet heeft ook impact op het aantal te fluiten wedstrijden. Bovendien stelt KNKV nu drie keer per seizoen een verplicht aantal wedstrijden (veld najaar, zaal, veld voorjaar) vast. Voor dit najaar geldt voor ons het volgende (status vandaag). 

   
   
   
   
   
   

  Verplichting zonder boete 

   
   
   
   
   

  Verplichting zonder sportieve sanctie 

   
   
   
   
   

  Gefloten 

   
   
   
   
   

  Saldo zonder boete 

   
   
   
   
   

  Saldo zonder sanctie 

   
   
   
   
   

  Punten in mindering  

   
   
   
   
   

  26 

   
   
   
   

  15 

   
   
   
   

  7 

   
   
   
   

  19 

   
   
   
   

  8 

   
   
   
   

  3 

  In de nog vier resterende speelrondes zullen we dus minimaal 8 wedstrijden moeten fluiten om geen puntenaftrek te krijgen voor een of meerdere teams en minimaal 19 als we geen boete willen krijgen. Gelukkig fluit Bas, beoordeelt Peter en scout ik ook dit seizoen voor KOAG. Maar dat doen we niet elke zaterdag en Bas is er twee zaterdagen niet. Robert en Thomas fluiten incidenteel hun wedstrijd en ook als KNKV geen scheidsrechter weet te leveren, kunnen we een punt bijschrijven als we die wedstrijd zelf fluiten. Zo heeft Manuel afgelopen zaterdag KOAG 4 gefloten en daarmee KOAG geholpen. Om boetevrij de 1e helft veld te halen: dat wordt ambitieus (5 wedstrijden per weekend), maar het zou toch treurig zijn als we die 8 niet zouden halen. 

  Ik heb al een tijd niet geschreven over Korfbalmasterz. Op deze site zijn alle spelers vanaf de B-leeftijd verplicht om het Spelregelbewijs te halen. De reden waarom ik er niet over heb geschreven had te maken met het feit dat de site vanaf Kerst 2022 eruit lag. Maar inmiddels is deze weer een aantal maanden LIVE. De KNKV heeft de site geactualiseerd. Ik moet zeggen dat de vorige versie veel beter en toegankelijker was. Desalniettemin blijft de verplichting. Vlak voor die bewuste Kerst heb ik met de toenmalige B-spelers/B-speelsters, in overleg met de trainers, een avond in de kantine verzorgd om spelregels uit te leggen en de opzet van Korfbalmasterz. Een aantal van hen heeft direct dit diploma gehaald, maar de ‘treuzelaars’ werden dus geconfronteerd met een niet functionerende website. Helaas heeft dat nog niet geleid tot een massale inhaalactie. Ook heb ik de spelers die dit jaar over zijn gegaan naar de B-leeftijd geïnformeerd dat ze dit diploma moeten halen. Lennart Reitsema heeft dat direct gedaan en gehaald. Chapeau!! 

  Als ik kijk naar de teams dan zie ik bij de volgende teams nog de volgende hoeveelheid spelers die nog geen Spelregelbewijs hebben: 

  KOAG 1: 2 
  KOAG 2: 0
  KOAG 3: 1
  KOAG 4: 7 
  KOAG 5: 6 
  KOAG A1: 4 
  KOAG B1: 7 
  KOAG B2: 11 

  Ik heb nu een aantal keren, zonder echt succes, geprobeerd om de mensen zonder diploma te bewegen om dit diploma wel te halen. Anderen vinden dat ik/KOAG daarin iets harder zou moeten zijn en hen verplichten om binnen bepaalde tijd het diploma te halen. En zo niet hen dan niet meer te laten spelen. Los van de consequenties dat meerdere teams dan onvolledig zijn en daarmee de wedstrijdsecretaris voor een onmogelijk probleem zetten… Ik geef jullie nog een kans. Ik ben graag bereid om mijn tijd te investeren, zodat jullie beslagen ten ijs komen bij een dergelijk diploma. En daarmee hoop ik dat we niet tot zulke maatregelen moeten overgaan. 

  Tot ziens langs de lijn, 

  Hanko van Ooijen