• Vera Schagen thuis bij KOAG: ‘Hier ken ik iedereen’

 • Overleven in de overgangsklasse: dat is het doel van KOAG. Die missie is al voor de helft geslaagd, want in de zaalcompetitie wisten de Krimpense korfballers zich te handhaven. Nu op het veld nog.

  Vera Schagen is met haar negentien lentes één van de jonge nieuwkomers in KOAG 1. Afgelopen zomer kwam ze rechtstreeks over vanuit de junioren A-ploeg van de vereniging waar ze alweer dertien jaar lid van is. 

  “Het was best een flinke stap”, zegt ze over haar switch van jeugd- naar seniorenkorfbal. “Gelukkig was ik er al enigszins op voorbereid, omdat ik vorig seizoen al regelmatig met het tweede team mocht meedoen. Spelen in het eerste of tweede team heeft een extra dimensie. Je treft er veelal oudere, grotere en ‘sluwere’ tegenstanders aan. Daar moet je je op instellen. Daarnaast heb je te maken met een team waar je aan moet wennen. Dat laatste gold zeker in de eerste maanden van dít seizoen. Er moesten nogal wat nieuwe spelers worden ingepast en dat zag je in het begin terug in ons spel. We waren zoekende.”

  Speurtocht
  De speurtocht naar een optimale samenwerking en het benutten van elkaars specifieke kwaliteiten, kostte behoorlijk wat punten. Gevolg was dat KOAG zich onlangs bij de hervatting van de veldcompetitie terugzag op een zevende plaats, net ónder de rode streep.

  Vera Schagen -in het dagelijks leven derdejaars Pabo-studente- ziet in die lage klassering geen reden voor paniek. “Dat heeft alles te maken met de groei van ons team,” zegt ze. “In de zaal zag je ons steeds wat sterker worden. We zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld en hebben vertrouwen getankt. Dat gaat zich op het veld uitbetalen. Ik ben niet bang dat we degraderen.”

  Thuis
  De jonge en snelle aanvalster hoopt nog lang bij KOAG te blijven spelen. Ambities om het hogerop te zoeken bij ‘de buren’ KCC of Nieuwerkerk koestert ze allerminst. “Het is heel simpel: ik weet wat ik bij KOAG heb. Hier zitten mijn vrienden, hier ken ik iedereen. Dat is me veel waard.”

  “Eén droom heb er nog wel”, vervolgt ze. “Ik hoop dat mijn tweelingzus Iris ook door gaat stromen naar KOAG 1. Om samen te spelen in de hoofdmacht zou echt super leuk zijn. In de jeugd zaten we altijd in hetzelfde team. Wat mij betreft gaan we op herhaling.”

  De kans dat het daadwerkelijk gaat gebeuren is zeker aanwezig voor wie een blik op de personele toekomst van KOAG werpt. Aan het einde van dit seizoen stoppen Emma Scherstra, Tom Louwes én Arjan Smit met selectiekorfbal. De Krimpense club wil de vacatures het liefst met ‘eigen kweek’ invullen. 

  Vertrouwen
  “Afwachten hoe het gaat lopen,” zegt Vera Schagen. “Eerst moeten we het vege lijf gaan redden op het veld. Daar heb ik overigens alle vertrouwen in.”

  Jan Timmer